Kiek šviežios mėsos yra 1 kg sauso Platinum pašaro?

29.11.2020

1 kg PLATINUM šunų pašaro sunaudojama 1,27 kg šviežios mėsos. Dažnai teiraujamasi apie procentinę mėsos dalį PLATINUM pašaruose, palyginimui su kitais įprastais sauso pašaro gabalėliais.

Deja, negalima pateikti supaprastinto teiginio, nes PLATINUM šunų pašaras nėra lyginamas su ekstrudicijos būdu gaminamu pašaru. Iš tikrųjų, perdirbant 550 kg sauso šunų ėdalo „Platinum“, perdirbama 700 kg šviežios mėsos ir 300 kg kitų vertingų ingredientų. Tai reiškia, kad 1 kg šunų pašarui PLATINUM reikia 1,27 kg šviežios mėsos.

Tačiau paprastas sausųjų medžiagų ir tik procentinis kiekio palyginimas nėra reikšmingas ir tinkamas. Reikia atsižvelgti į visus gamybos proceso aspektus, tokius kaip ingredientų kokybė, baltymų virškinamumas, gamybos būdas, temperatūra ir slėgis.

Ekstruduotų produktų gamyba

Įprastiniai gabaliukai dažniausiai gaminami naudojant mėsos miltus. Be to, ingredientai (kurių didžiausia dalis dažniausiai būna šalutiniai gyvūniniai produktai arba skerdimo atliekos) yra sumalami ir aukštoje temperatūroje perdirbami į mėsos miltus.

Pašaras kartu su riebalais, aliejumi, vitaminais, kviečiais ir augaliniais produktais perdirbamas į košę. Po to, esant aukštai temperatūrai ir milžiniškam slėgiui, susidaro misa, kad susmulkintų ekstruderiuose. Tuomet gabaliukai karštyje išdžiovinami.

Pagal tai gyvūninės kilmės ingredientai yra apdorojami tris kartus esant aukštai temperatūrai ir labai aukštam slėgiui. Dėl šios priežasties baltymai yra denatūruoti ir negali būti tinkamai metabolizuojami. Taikant šį gamybos metodą nukentėtų net geriausio kepsnio skonis ir maistinė vertė.

PLATINUM šunų ėdalo gamybos procesas

Naudojama tik  šviežia mėsa, kuri tinkama vartoti ir žmonėms. Šviežia mėsa sutrinta žaliavoje ir kartu su kitais vertingais ingredientais sudedama į didelį puodą, nepilant papildomai vandens.

Puodas uždaromas ir masė lėtai kaitinama. Kaitinant mėsos sultys išbėga ir masė atsargiai garinama 95 ° C temperatūroje, tik savose sultyse! Po to masė atvėsta ir švelniai džiūsta. Todėl likę 18% drėgmės yra ne vanduo, o grynos mėsos sultys.

Dėl švelnaus šviežios mėsos kepimo išlieka didelės biologinės vertės baltymai, kuriuos šuo gali optimaliai panaudoti metabolizuojant.

Atskiras hipotetinių procentų palyginimas neturi prasmės. Norint atsakyti teisingai,  reikia bendro vaizdo.